انواع تونل :
از انواع تونلهای بسیار پرکاربرد در حوزههای مهندسی میتوان به تونل های معدنی، تونل پیشاهنگ، تونل حمل و نقل، تونل تاسیسات شهری، تونل-زیرگذر، تونل پایهای، تونل انتقال آب، تونل زهکشی، تونل های انحراف آب، مسیر سرپوشیده و تونل باد نیز اشاره کرد. در ادامه مقاله به مبحث انواع تونل میپردازیم. جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره انواع خدمات مانند: مطالعات ژئوتکنیک ، مطالعات مکانیک خاک ، آزمایشات اسفالت ،آزمایشگاه محلی ، مطالعات راهسازی ، آزمایشات spt ، آزمایشات قیر، حفاری، پایدار سازی گود ، نیلینگ ، بهسازی خاک ، طراحی گود با شرکت خاک آزما کاوش تماس بگیرید.د
تونل معدنی :
تونل، از سازههای بسیارمهم در استخراج مواد معدنی به روش های زیرزمینی است. دسترسی به مواد معدنی و انتقال مواد استخراج شده نیز به بیرون از طریق تونلها نیز انجام میشود. به تونلهای حفر شده برای اجرای انواع عملیاتهای معدنکاری، «تونل معدنی» (Mining Tunnels) نیز میگویند. البته اصطلاحات مورد استفاده برای تونلهای معدنی با تونلهای عمرانی اختلاف دارد. تونلهای معدنی بر اساس کاربری به «اَدیت» (Adit)، یا «کراس کات» (Cross-Cut) و «دریفت» (Drift) دسته بندی میشوند. به طور کلی ، معادن زیرزمینی، شبکهای متشکل از حفریات عمودی، افقی و شیبدار می باشند. حفریات عمودی یا همان تونلهای معدنی توسط حفریات عمودی نیز نظیر شفت (چاه) و حفریات شیبدار نظیر رمپ (جاده اتصال ترازها) به یکدیگر نیز متصل میشوند.
تونل ورودی معدن یا ادیت:
ایجاد مسیرهای مناسب برای دسترسی انواع افراد و تجهیزات به درون زمین و شروع عملیات استخراج مواد معدنی، به دو روش نیز انجام میگیرد. در شکل قرارگیری مواد معدنی در دل کوه یا تپه، یک تونل افقی یا تقریبا افقی بر روی دامنه و به سمت کانسار ها حفر میشود. به این تونل، ادیت نیز میگویند. ادیتها، امکان دسترسی مستقیم به ماده معدنی یا دسترسی به محل های مناسب برای حفر چاه، رمپ و دیگر تونلهای دسترسی را فراهم میکنند. البته نیز توجه داشته باشید که در اصطلاح کلی، به ورودی و خروجی همه تونلها، پرتال تونل نیز گفته میشود.
تونل میانبر یا کراس کات :
در حالتی که ماده معدنی در زیر زمین قرار داشته یا گسترش عمودی آن نیز زیاد باشد، در ترازهای متفاوت کانسار، تونلهایی از چاه یا رمپ به سمت ماده معدنی نیز حفرمیشوند. به این تونلها، کراس کات یا تونل میانبر میگویند. در بعضی از کارگاهها، کراس کات را با عنوان لِوِل (تراز) یا تونل دسترسی به لول نیز میشناسند.
تونل دنباله لایه یا دریفت :
تونلهای حفر شده در راستای گسترش ماده معدنی درون لایهها یا تودهها با عنوان دریفت یا تونل دنباله لایه نیز شناخته و معرفی میشوند. دریفتها، در صورت ضخامت کم ماده معدنی، دریفتها کارگاههای اصلی و اساسی استخراج خواهند بود. در صورت گسترش عرضی کانسار، این تونلها به عنوان یک کارگاه استخراج و محلی برای باز کردن کارگاههای جانبی مورد استفاده عموم قرار میگیرند.
تونل های پیشاهنگ :
تونل پیشاهنگ یا «تونل پایلوت» (Pilot Tunnel)، حفریه کوچکی می باشد که معمولا در مرکزهای سطح مقطع جبهه کار تونلهای بزرگ یا تونلهای معدنی حفر میشود. تونلهای پیشاهنگنیز اطلاعات مورد نیاز در مورد مشخصات خاک و یا سنگ در متراژهای بعدی پیشروی را در اختیار مهندسان ما قرار میدهند. به این ترتیب میتوان با اطلاع از موانع احتمالی، رویکرد مناسب برای حفاری را نیز اتخاذ کرد. علاوه بر این، حفر تونلهای کوچک تر در مرکز سطح مقطعهای بزرگ، میزان سطح آزاد را بسیار افزایش میدهد. سطح آزاد بیشتر، راندمان بالاتر عملیات آتشباری و حفاری را نیز در پی دارد. تونلهای پایلوت، کاربرد گستردهای در حفاریهای مکانیزه توسط دستگاه TBM را دارند. این تونلها با فراهم کردن فضای کافی برای اجرای نگهداری در سقف محیطهای کاملا سست، احتمال گیر کردن دستگاه را نیز کاهش میدهند.
تونل حمل و نقل شهری :
تونلهای حمل و نقل، از متداولترین و شناختهشدهترین و رایج ترین سازههای مورد استفاده برای جابجایی افراد و بار در محیطهای شهری و غیر شهری توسط جاده یا راهآهن می باشند . این سازهها با عبور از درون کوهها، زیر زمین و زیر آب، مسیر مورد نیاز برای عبور وسایل نقلیه شخصی و عمومی نظیر اتوبوس و قطار را نیز فراهم میکنند. امروزه با افزایش جمعیت، گسترش شهرنشینی و افزایش تعداد وسایل نقلیه، مسئله ترافیک به یک معضل همگانی و عالی تبدیل شده است. تونلهای ترابری، سازههایی هستند که میتوانند قسمت قابل توجهی از این مشکل را برطرف کنند. از فواید این نوع تونلها میتوان به کاهش طول مسیر، افزایش سرعت جابجایی، امکان اجرای طبقاتی و کاهش میزان مصرف سوخت نیز اشاره کرد.
تونل مترو:
تونل مترو یکی از انواع تونلهای مورد استفاده نوین برای حمل و نقل عمومی است. این تونلها به عنوان بهترین گزینه برای جابجایی بسیار سریع و ارزان در کلانشهرها در نظر گرفته می گردند. تونلهای مترو، بار ترافیکی جادههای سطح شهر و آلودگیهای ناشی از آن را تا حدودی کاهش میدهند. تونلهای مترو معمولا با استفاده از روشهای مکانیزه و در نظر گرفتن تمهیدات مربوط به نشست زمین حفر می گردند . از اینرو، ایمنی آنها در سطح بالایی قرار دارد. البته مسیر راهآهن مترو همیشه از زیر زمین عبور نمیکند و امکان سطحی بودن بخش یا کل مسیر میان دو ایستگاه وجود دارد.
خدمات شرکت خاک آزما کاوش مانند: مطالعات ژئوتکنیک ، مطالعات مکانیک خاک ، آزمایشات اسفالت ، آزمایشگاه محلی ، مطالعات راهسازی ، آزمایشات spt ، آزمایشات قیر، حفاری، پایدار سازی گود ، نیلینگ ، بهسازی خاک ، طراحی گود
جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره انواع خدمات مانند: مطالعات ژئوتکنیک ، مطالعات مکانیک خاک ، آزمایشات اسفالت ،آزمایشگاه محلی ، مطالعات راهسازی ، آزمایشات spt ، آزمایشات قیر، حفاری، پایدار سازی گود ، نیلینگ ، بهسازی خاک ، طراحی گود با شرکت خاک آزما کاوش تماس بگیرید.
مطالعات ژئوتکنیک ، مطالعات مکانیک خاک ، آزمایشات اسفالت ،آزمایشگاه محلی ، مطالعات راهسازی ، آزمایشات spt ، آزمایشات قیر، حفاری، پایدار سازی گود ، نیلینگ ، بهسازی خاک ، طراحی گود – مطالعات ژئوتکنیک ، مطالعات مکانیک خاک ، آزمایشات اسفالت ،آزمایشگاه محلی ، مطالعات راهسازی ، آزمایشات spt ، آزمایشات قیر، حفاری، پایدار سازی گود ، نیلینگ ، بهسازی خاک ، طراحی گود – آزمایشگاه محلی
نوشتن یک دیدگاه